top of page
BokaTid_Gron_MorkBakgrund_120px.png

ZONTERAPI

Vad innebär denna form? Svar på vanliga frågor.

BESKRIVNING

Zonterapi är ett sätt att hjälpa kroppen att läka sig själv. Det är en naturlig komplementär behandlingsmetod som funnits länge, troligtvis i flera tusen år. Zonterapi stimulerar kroppen till självläkning via tryck på reflexpunkter framförallt under fötterna. Reflexpunkter finns även på kroppen och i ansikte, öron, huvud och händer enligt den kinesiska medicinen. Zonterapi kallas även reflexologi och det internationella namnet är reflexology.

SÅ GÅR ZONTERAPI TILL

En behandling med zonterapi inleds med ett avslappnande och renande fotbad. Det följs av lite uppvärmning av fötterna. Sedan själva behandlingen som sker med både mjukt och hårt tryck under fötterna. Zonterapeuten arbetar med både tummar, fingrar, händer och en liten zonterapipinne i trä. Behandlingen avslutas med fotmassage och tryck på några avslappningspunkter.

VEM BEHÖVER ZONTERAPI?

Det passar egentligen bra som friskvårdsbehandling för det mesta, dock inte när det är akuta sjukdomstillstånd eller pågående infektion. Hela kroppen finns representerad och speglad under fötterna enligt zonterapin. Det påverkar hela oss både organ, muskler, skelett och hormonsystem. Av erfarenhet vet jag att många tycker sinnelaget förbättras så det är väldigt lämpligt vid stress och utmattning. I Sverige finns fortfarande en lag att alternativ behandling inte får ges för cancer, sjukdom vid graviditet, veneriska sjukdomar, epilepsi, diabetes och barn under 8 år (Patientsäkerhetslagen 2010:659). Behandlas dock utomlands och kan ibland behandlas av legitimerad vårdpersonal inom en sjukvårdsinrättning. I nästan alla andra länder i världen är det tillåtet som komplement till annan vård.

AKUPUNKTUR

Vad innebär denna form? Svar på vanliga frågor.

BESKRIVNING

Akupunktur är en behandling som framförallt används om du har ont i muskler eller leder. Akupunktur används ofta i kombination med annan behandling, till exempel andra former av fysioterapi eller läkemedel.

SÅ GÅR AKUPUNKTUR TILL

Du kan få akupunkturbehandling i de flesta kroppsdelar, till exempel i magen, händerna, armarna, fötterna och i dina knän. Innan behandlingen påbörjas får du svara på frågor om dig själv och dina besvär. Den som ska ge behandlingen gör också ofta en undersökning genom att känna på de områden som gör ont.

Du ligger ner under behandlingen. Du får ta av dig kläderna på den del av kroppen där du ska få behandling. Det brukar gå bra att behålla underkläderna på. Du får ligga ner på magen, ryggen eller sidan beroende på var du ska få behandling.

Tunna nålar placeras i akupunkturpunkter. Ett antal mycket tunna, sterila nålar sticks in i muskler, senor eller bindväv. Nålarna placeras i så kallade akupunkturpunkter. När behandlaren snurrar på nålarna stimuleras vävnaden. Det kan kännas pirrande, tryckande eller som värme eller kyla. Du kan även känna dig lite avdomnad i området där nålarna förs in. Det kan också göra lite ont, men det går över när stimuleringen upphör. 

Nålarna kan placeras dels i området där du har ont och dels långt ifrån. Behandlaren bestämmer utifrån dina problem hur många nålar som behövs. Vanligen används fem till tolv nålar per behandling.

 

Efter fem behandlingar brukar effekten märkas. Nålarna får sitta kvar i 20 till 30 minuter innan de tas bort. Behandlingen upprepas två till tre gånger per vecka. Det tar ungefär fem gånger innan du kan känna att du får en positiv effekt av behandlingen.

FINNS DET BEVIS FÖR ATT AKUPUNKTUR FUNGERAR?

Det finns många studier som rapporterar att akupunktur kan vara en effektiv metod för att lindra vissa typer av smärta i muskler och skelett. Det finns också rapporter som visar att akupunktur som enskild behandling, eller som tillägg till läkemedelsbehandling, har en begränsad effekt.

Positiva exempel på områden där akupunkturens  gynnsamma effekter studerats är spänningshuvudvärk, ländryggssmärta, förlossningssmärta, olika ledbesvär och inflammatoriska sjukdomar samt som smärtlindring efter en operation.

Även om smärta ofta kan lindras efter akupunkturbehandlingar så kan det vid vissa typer av besvär vara osäkert om den positiva effekten kommer av mötet mellan patienten och vårdgivaren eller om effekten kommer av akupunkturen.

REIKI HEALING

Vad innebär denna form? Svar på vanliga frågor.

BESKRIVNING

Reiki är en mjuk och samtidigt effektiv behandlingsmetod vid till exempel smärta och stress, ångest och fysiska och mentala spänningar. Reiki arbetar med kroppens naturliga läkningsprocesser och fyller på energiförrådet – en metod med många användningsområden i vårt moderna samhälle. Reiki i dess nuvarande form kommer från Japan, men har tusenåriga rötter i bland annat Tibet.

Reiki är en form av healing – ett ord som idag i många sammanhang är väldigt belastat – men förutsätter ingen religiös tro eller övertygelse, varken för utövaren eller den som blir behandlad. Reiki kan ges och tas emot av alla, oavsett om man är spirituellt eller vetenskapligt lagd, och man behöver inte "tro på healing" för att det ska fungera. Modern forskning om Reiki visar att metoden är effektiv i en rad olika sammanhang. Reiki klassas idag som rehabiliterande friskvård av Skatteverket.

SÅ GÅR REIKI TILL

Reiki arbetar på flera plan samtidigt, dels genom den fysiska beröringen, som aktiverar "må-bra-hormoner" i kroppen som till exempel oxytocin, dels genom kroppens subtila energisystem som vid exempelvis akupunktur och akupressur. Reiki healing är en holistisk behandlingsmetod, som utgår från att kropp och psyke är en helhet. Därför behandlar man ofta hela kroppen, även om man har besvär som upplevs som begränsat till ett visst ställe.

Vanligen ligger man ner på en behandlingsbänk och alltid fullt påklädd. Om man inte har tillgång till en bänk, eller om man av någon anledning inte kan ligga ner, kan behandlingen även utföras när man sitter på en stol. Reikiutövaren lägger händerna på olika punkter på klientens kropp (eller håller dem strax ovanför), antingen enligt ett standardschema eller spontant efter klientens behov. Oftast börjar man med huvudet och kroppens framsida, och sedan baksidan från skuldrorna och ner till fötterna. En normalbehandling tar cirka en timme. Ofta upplever även Reikiutövaren saker under behandlingen, som exempelvis intensiv värme, pirrningar, stickningar och pulseringar när händerna läggs på olika positioner på klientens kropp. Reiki kan även skickas på distans. Efter behandlingen följer ofta ett kortare samtal om både klientens och Reikiutövarens upplevelse, vilka kan vägleda klienten i vidare bearbetning av tankar och känslor som kommit upp i samband med behandlingen. Utövare som är medlemmar i Förenade Reikiförbundet har tystnadsplikt.

bottom of page